Trouwen en bloemen: het hoort bij elkaar! Bijna alle bruiden hebben wel een bruidsboeket en als ze het niet hebben, dan hebben ze vaak een alternatief mét bloemen. En zoveel bruiloften, zoveel verschillende bruidsboeketten: knallend in kleur of juist rustig ton-sur-ton, klein en rond of een lange waterval van bloemen. Het leek me leuk om eens in mijn archieven op zoek te gaan naar al die verschillende bruidsboeketten van de afgelopen jaren. Leuk om inspiratie op te doen, wie weet zit er wel een bruidsboeket van jouw smaak bij! Of misschien ga je wel voor een polscorsage in plaats van een boeket?

Ik heb mijn schoonzus Daphne gevraagd om een kleine omschrijving te maken van het model van ieder bruidsboeket en de gebruikte bloemsoorten. Daphne is bloembindster bij Effen Anders bloembinders in Aalten/Dinxperlo en ze maakt vaak bruidsboeketten. Volgens Daphne het leukste werk om te doen!

bruidsboeket romantisch

“Dit boeket is op een zogenaamde ‘bridy’ gestoken en heeft een microfoon-vorm. Onderaan is het afgebonden met satijnen lint. In het boeket zijn roze trosrozen gebruikt, samen met twee soorten hortensia, distel en hypericum (de soort van besjes).”

bruidsboeket onderarm

“Dit type boeket draag je over je onderarm. Het is gemaakt van steelgras en orchidee. De stelen zijn afgewerkt met lint met daarom heen kralen die geregen zijn aan ijzerdraad.”

bruidsboeket herfst dahlia

“Dit boeket is een handgebonden biedermeier, dit is het model dat het meeste gevraagd wordt voor een bruidsboeket. Er zitten prachtige bloemen in, namelijk de dahlia (licht roze), gerbera (licht en knalroze), rozen (diverse tinten), anjers (groen), rozenbottel (oranje/roos), calla (paars), lisianthus (paars en wit), blauwe bes en hier en daar een takje asparagus.”

corsage herfst

“De corsage voor de bruidegom past prachtig bij het boeket! Ook hier allerlei materialen en bloemen: veronica, hortensia, blauwe bes, roos & trosroosje en het is afgewerkt met asparagus, galax, touw en een parel.”

bruidsboeket vintage

“Dit is een strak en compacte, handgebonden biedermeier. In dit bruidsboeket zitten 2 soorten rozen, veronica en freesia met tussendoor heel subtiel wat aspargus. De stelen zijn prachtig afgewerkt met natuurlijk touw.”

Bruidsboeket rood

“Weer een handgebonden biedermeier, dit keer met rode rozen. Tussen de rozen zitten vrouwenmantel (geel) en hypericum (groene besjes). De witte lelies steken speels uit het boeket, net als een paar takjes asparagus en hedera.

Ruud en Nicole kleur-196

“Dit is een hele romantische biedermeier in pasteltinten. Voor dit boeket zijn calla’s en rozen gebruikt, maar ook pioenrozen, astible (de losse, veerachtige bloemen) en violier. Onderaan is het boeket afgewerkt met lint en parels. Ook in de bloemen is af en toe een parel gestoken.”

bruidsboeket veldbloemen

Een luchtige, veldachtige biedermeier: alsof je hem vanochtend zó zelf hebt geplukt. De bloemen in het boeket zijn de vrouwenmantel (geel), lathyrus (lila), leeuwenbek (wit/groen, nog in de knop), rozen, asparagus, campanula (diep paars), distel en steelgras. Het mooiste is als dit boeket wordt afgewerkt met touw, dat past goed bij de natuurlijk uitstraling van het boeket.”

haarstuk bloemen bruiloft

“Ook in het haarstukje komt de vrouwenmantel, lathyrus en asparagus terug.”

bruidsboeket paars

“Ook hier zien we weer een strak gebonden biedermeier. De bloemen zijn allemaal in koele tinten en er zijn rozen, clematis (paars en ze piepen wat uit het boeket), stephanotis (wit) en vanda (een dieppaarse orchidee) gebruikt.

bruidsboeket zonnebloemen

“Helemaal anders dan de rest: een zomerse boerenbiedemeier. De zonnebloemen springen er natuurlijk uit en zijn aangevuld met vrolijke grasjes. Als frame onder het boeket is gebruik gemaakt van schors, hierop zijn skeletbladeren gelijmd (de witte, doorzichtige bladeren). Het is onderaan afgewerkt met fatsiablad en er is lint gebruikt in de kleur van de skeletblaadjes.”

corsage zonnebloem

“Ook hier een bijpassende corsage. De schors is als basis genomen. Hier wordt een gaatje ingeboord zodat de zonnebloem en de grasjes erdoorheen passen. De corsage is verder afgewerkt met hedera en ook hier zien we het skeletblad terugkomen. Op het schors zijn nog twee parels gelijmd.”

bruidsboeket roze

“Hier zien we een hoge biedermeier; een erg mooie vorm die nét even anders is dan een normale biedermeier. In het boeket zitten rozen (roze en oranje), leeuwenbek (lila), gerbera (roze en oranje, deze bloem is erg kwetsbaar in een boeket), duizendschoon (groene, zachte kussentjes), orchidee (diep roze), anjer (roze) en freesia. Onderaan is het afgewerkt met galax-blad en roze lint.”

bruidsboeket hip kleur

“Kijk, een heel eigentijds én eigenwijs boeket. Het is een wilde druppelvorm. In het boeket zit gloriosa (één van mijn persoonlijke favorieten!! Deze zijn roze met een groen randje en hebben een hele losse bloemvorm.) rozen (rood), clematis (paars) en orchidee. Er zijn krullen gemaakt van touw waar ijzerdraad in verwerkt zit. Hier worden ook vaak de stelen mee afgewerkt.”

bruidsboeket lelie wit

“Dit boeket is gestoken op een ‘birdy’ en zit vol met leliebloemen, zonder stampers!! Dit is belangrijk zodat er geen gekleurd stuifmeel terecht komt op de kleding. Tussen de lelie’s zitten cymbidiumbloemen verstopt en met lintgras zijn bogen gemaakt.”

polscorsage bruid bruiloft

“Een polscorsage, leuk, leuk!! Dit zien we steeds vaker: er is tegenwoordig veel vraag naar een ‘alternatief’ boeket. In deze polscorsage zijn eucalypthus (grijs blad) en vrouwenmantel (geel) gebruikt. Daar overheen zijn de orchidee en een uitgebloeide clematis geplakt.”

bruidsboeket vintage

“Ook hier zien we weer een biedermeier. Zoals je merkt het populairste model voor bruidsboeketten! Een dergelijk boeket kan handgewonden zijn, maar deze is gestoken op een bridy. In het boeket zitten rozen en anjers in een net iets andere tint. Het is afgewerkt met gipskruid, eucalyptus en de hangende linten geven een zomers effect. Het handvat is afgewerkt met een natuurlijke, linnenachtige stof.”

bruidsboeket orchidee

“Een eenvoudig boeket met maar twee soorten ‘bloemen’. De orchidee is de eyecatcher in dit boeket en wordt bijgestaan door dieprood aspidistablad. De bruid heeft hier voor de foto het boeket naar beneden hangen, maar het kan ook gedragen worden op de onderarm.”

bruidsboeket paars

“Ook hier weer een boeket gestoken op een bridy. In het boeket zijn rozen (wit), trachelium (paarse ‘kussentjes’), lisianthus (wit met paarse rand), stephanotis (groen, wit) en bouvardia (kleine, witte bloemetjes). Er zitten ook wat toefjes asparagus in en onderaan is het afgewerkt met galax.”

bruidsboeket vilt stof

“En tot slot nog een héél ander bruidsboeket, al kan hij wel in de rij aansluiten bij de biedermeiers! Een bruidsboeket van vilt met heel veel verschillende bloemvormen in mooie pasteltinten. Dit boeket verwelkt niet, trekt geen bijtjes aan en na 25 jaar geef je hem gewoon door aan je dochter (of aan het bruidsmeisje van je dochter..). Of je zet hem mooi onder een stolp: hier kan je langer dan één dag mee pronken!