“Help wat moet ik aan?”…waarschijnlijk denk je het vaak genoeg (als je een vrouw bent tenminste…). Vaak krijg ik dan ook de vraag: “Moeten we nog iets speciaals aantrekken tijdens de fotoshoot?” Het werd dus tijd voor een tips-blog over what-to-wear tijdens een fotosessie!

Tip 1: Blijf bij jezelf!

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je iets uitkiest wat lekker zit en wat je zelf mooi vind. Je hoeft echt je zondagse pak niet aan of dat feestelijke jurkje van de bruiloft die je laatst had. Uiteraard is een fotosessie hét moment om je tip-top te laten vastleggen, maar kies vooral voor kleding wat je (dagelijks) graag draagt, waar je je goed in voelt en wat echt bij je past. Een fotoshoot is toch altijd een beetje spannend, dus het is verstandig om dan niet dat ene jurkje aan te trekken waar je je niet zo zeker in voelt.

familieshoot Huls-55

Tip 2: Ga voor comfortabel.

Fotosessies in de buitenlucht zijn heel anders dan in een studio. Buiten kan het bijvoorbeeld een beetje nat en soms vies zijn. Ik zal altijd een deken en plastic meenemen zodat de billen droog blijven, maar een beetje vuil worden (zeker voor kinderen) kan altijd gebeuren. Tijdens een fotosessie blijven we ook niet op één plek, maar lopen we een stukje; laat ik jullie ergens zitten, we zoeken een mooie bosschage op of gaan in het hoge gras staan. Hoge hakken en panty’s zijn dan vaak toch wat lastig als we ‘off-the-road’ gaan. Kies dus voor comfortabele schoenen, een fijn zittende broek en eventueel een jurkje dat wat langer valt. Laat je trouwens niet afschrikken als je meteen al een veeg op de broek hebt: vaak zie je dit niet terug op de foto’s. Kies je voor een meer industriële locatie, dan kan het juist wél leuk zijn om die kekke stiletto’s aan te trekken!

Tip 3: Hello you!

Vermijd kleding met drukke prints of grote afbeeldingen. Een ruitje of een polka-dot kan prima, maar kijk uit voor kleding met erg drukke prints: ze trekken alle aandacht op een foto, waar deze eigenlijk naar jullie zou moeten gaan.

Tip 4: Matchen met de ander(en).

Waarschijnlijk ga je met meerdere mensen op een foto, dus het is goed om te kijken of jullie qua kleding wel een beetje matchen. Kijk hiervoor naar het type kleding, de kleur en hoeveel je draagt. Ik zal ze alle drie even kort uitleggen:

Kies qua type kleding vooral voor wat je zelf graag draagt, maar als je écht iets speciaal wilt kun je ook gaan voor een thematische kledingstijl, bijvoorbeeld vintage of retro. Voorbeeld? Dat kan: zij in een mooi kanten jurkje en haarband/bloem, hij in een mooie chino-broek met blouse, bretels, vlinderdasje en veertjes in het borstzakje. Supertof om zoiets speciaal te doen tijdens een fotosessie, maar doe dit wel alleen als het bij je past, anders voel je je misschien meer een carnavals act tijdens de fotoshoot ;-).

Kleuren zijn belangrijk tijdens een fotosessie, zeker als je weet naar welke locatie jullie gaan. Vaak zal de achtergrond veel groen bevatten, dus het is niet handig om met zijn alleen in het groen te gaan. We gaan tenslotte niet voor een camouflage-look! Kijk of jullie kleding hebben die qua kleuren matchen: misschien hebben jullie beide pastel- of aardetinten in de kast hangen. Of je laat twee kleuren terug komen, bijvoorbeeld blauw en rood (hij een spijkerbroek en een rustig shirt met rode accenten, zij in een rode jurk met een blauwe sjaal). Verschillende tinten van één kleur zijn ook hartstikke leuk, maar pas dan op dat je niet én een broek en shirt/trui aantrekt in dezelfde tint. Kies ook niet voor een geheel zwarte broek of bovenstuk: het is veel mooier om schaduwen en nuances in je kleding te kunnen zien. Wit kan wel, maar dan moet je zeker matchen met de andere waarmee je op de foto gaat: probeer wit en een hele donkere kleur naast elkaar te vermijden.

Dan tot slot de hoeveelheid kleding, we wonen tenslotte in Nederland en het is niet altijd lekker warm weer. Maar ook in de winter of herfst kan een fotosessie hartstikke leuk zijn, zeker als je je in laagjes kleed. Een dikke gebreid vest staat vaak veel leuker dan een massieve winterjas, dus ga opzoek naar een thermo-shirt van de skivakantie, trek daarover heen nog een warme trui en daaroverheen dat mooie gebreide vest. Kijk ook naar accessoires: een mooie sjaal, handschoenen, een poncho en zelfs een muts maakt de fotosessie juist speciaal. Stel dat jullie zwanger zijn hartje winter: dan is dat toch juist leuk om terug te laten komen tijdens de fotosessie? En voor de kou neem je gewoon een thermoskan warme chocomelk mee: staat ook nog een harstikke leuk op de foto!

afdrukken ellen en bart kleur-64
jamie en jeremy_
suselbeek-21

Tip 5: Geen overbodige ballast…

Zorg dat mobieltjes, sleutelbossen, portemonnees niet in de broekzakken blijven zitten tijden de fotosessie. Het ziet er een beetje raar uit de foto’s namelijk, vooral bij de heren 😉 Ik heb altijd twee tassen bij me tijdens de fotoshoot, dus daar kan genoeg in. Of je neemt zelf een tas mee waar je eventuele jassen ook in kwijt kan!

Tip 6: Mix-and-match

Als je niet kan kiezen kun je ook twee kledingsetjes meenemen, of misschien wat praktischer: twee vesten of shirts. Of je kleding is in de basis neutraal maar je maakt ook een paar foto’s met een knallende sjaal of een leuk hoedje. Naast kleding kun je er ook aan denken om een picknickmandje mee te nemen met wat lekkere hapjes, een paraplu en laarzen als het weer niet helemaal mee zit, of een gave stoel om midden in een weiland neer te zetten.

Tip 7: Enjoy!

Maak je tijdens de shoot niet te druk om hoe je eruit ziet maar geniet vooral. Hoe vaak heb je nu eigenlijk anderhalf uur de tijd om écht samen met je partner of je gezin door te brengen? Dus: geniet van elk moment, lach samen en voeg een mooie herinnering toe aan jullie leven!

eelkje en nico-35